
 
OFFICE OF THE CITY ATTORNEY 

 
M E M O R A N D U M  

 
 
TO:  Mayor John F. Cook 
  District Representatives 
  Joyce Wilson, City Manager 
  Deputy City Managers 
  Department Heads 
  Executive Assistants to the Mayor 
  City Board and Commission members (via posting on the City’s website) 
 
FROM: Elaine S. Hengen, Senior Assistant City Attorney 
 
SUBJECT: Reporting of gifts under the new Ethics Ordinance, No. 17112 
 
DATE:  May 20, 2009 
 
             
 
 
NEW ETHICS ORDINANCE ADOPTED APRIL 21, 2009 
 
On April 21, 2009 the City Council adopted Ordinance No. 17112, which amended most 
provisions of the Ethics Ordinance.  This ordinance can be found on the City’s website—
on the webpage for the Ethics Review Commission and on the City Attorney’s ethics 
webpage.  New provisions were included in the Ordinance regarding the acceptance and 
reporting of gifts.  These specific provisions are attached for your convenience.  The 
Ethics Review Commission will meet next week to revise the Reportable Gift form so as 
to conform to the recent changes.  In the meantime, I have been asked to provide some 
information regarding the new gift provisions, the reporting requirements, and the use of 
the existing form to report gifts. 
 
 
NEW RULES REGARDING ACCEPTING GIFTS 
 
The provisions regarding gifts are now contained in section 2.92.040 of the Ethics 
Ordinance.  The general rule is that no officer (elected officials and board and 
commission members) or employee of the City can accept a gift, of which the known or 
readily apparent value for each separate gift, exceeds $75, and no officer or employee can 
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accept a gift of any amount which might reasonable tend to influence them to act 
improperly in the discharge of official duties, or reasonably tend to improperly reward 
official conduct. 
 
Additionally, gifts with a value exceeding $10 cannot be accepted from a person who is a 
registered lobbyist with the City pursuant to Chapter 2.94 of the Code.  This is the 
provision that requires certain persons who lobby City officials to register.  The City 
Clerk maintains a list of these registered lobbyists and a link to the list is at the bottom of 
the Municipal Clerk’s webpage.   
 
There are some exceptions to the $75 limitation for gifts.  The Ordinance should be 
consulted for the complete list of exceptions, which include things such as political 
contributions, awards and personalized mementos, personal gifts from relatives, friends 
and business associates, official tokens of recognition, ordinary loans, reasonable hosting 
in connection with certain public events, allowable honorariums, tickets to City 
sponsored events or events that are part of one’s official duties or a spouse’s or child’s 
position or duties, and attendance at most charity events.   
 
 
NEW RULES FOR REPORTING THE RECEIPT OF GIFTS 
 
The Ordinance provisions relating to the reporting of gifts have been revised.  All officers 
and the “designated employees” (City Manager, Deputy City Managers, Department 
Heads and Executive Assistants to the Mayor) must report the receipt of gifts (other than 
those within the exceptions noted in the ordinance) that have a value of more than $10, 
including tickets or admission passes.  However, awards, honorariums, and reasonable 
hosting (as such terms are defined in the Ordinance, and which can lawfully be accepted) 
do not need to be reported unless their value exceeds $50. 
 
Not every gift must be reported.  Gifts with a value of $10 or less do not need to be 
reported.  Any gift that is on the list of exceptions (“excepted gift”), such as awards and 
personalized mementos, official tokens of recognition and tickets to City sponsored 
events do not have to be reported.  Additionally, the value of such an excepted gift does 
not need to be specifically ascertained, as an excepted gift can be accepted even if the 
value exceeds $75.   
 
In the event that you would desire to list the receipt of such a excepted gift on the 
reportable gift form even though such listing is not required, you should note the 
applicable exception on the form, such as “official gift from a governmental dignitary” 
and state that it is excepted under Sections 2.92.040 B and 2.92.070 B 4 a. 
 
 
FILING THE REPORTABLE GIFT FORM 
 
As noted above, all officers and the “designated employees” must file the reportable gift 
form when they have a reportable gift.  Other City employees are subject to the Ethics 
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Ordinance and the limitation on accepting gifts, but they are not required to report gifts 
received.  When a reportable gift has been received, the form must be filed with the City 
Clerk no later than the 10th day of the following month for each month during which a 
reportable gift is received. 
 
When filing the form, the filer must describe the gift, list the date received, identify the 
name of the person or organization who made the gift, state the value or estimated value 
of the gift and identify the immediate or intended disposition of the gift.  The purpose for 
accepting a ticket or admission pass to an event must be stated on the report form.   
 
All gifts reported on the Reportable Gift form must have a identified value which must be 
stated on the form.  Under the prior ordinance, if the value of a gift was not known or 
could not be estimated, the reporter could state “unknown” on the form.  However, this is 
no longer appropriate under the new Ordinance.  Because it is often improper to accept a 
gift with a value of more than $75, each and every gift (other than excepted gifts) must be 
valued and the value specifically identified.  This specific value must be stated on the 
reportable gift form.  If the value of a gift is not specifically known, the recipient is 
required by the Ordinance to ascertain its readily apparent value.  In other words, the 
recipient of a gift must estimate the value of every gift and assign a specific dollar value 
to that gift. 
 
The Ethics Review Commission will correct the form and remove the language on the 
form that states that a value can be listed as unknown.  However, until the form is 
changed and implemented, please be aware of this issue, and do not list “unknown” for 
the value of any gift received after April 21st that must be reported. 
 
 
NEW PROCESS FOR ACCEPTING A GIFT VALUED OVER $75 
 
Gifts with a value exceeding $75 that are not on the list of exceptions should be returned 
to the sender within 72 hours of receipt or forwarded to the Office of the City Manager 
for acceptance as a gift to the City.  In the latter case, the City Manager will determine 
the appropriate use or disposition of the gift in accordance with established City policies. 
 
The City Manager has already set up a system in her office to record the receipt of any 
gifts that are turned over to her office under the Ordinance to be accepted as gifts to the 
City.  Suzanne Tomlinson will enter all such gifts on a log, to include the City Manager’s 
designated disposition of the gift—describing where and how the City will utilize each of 
these gifts, which can include use by the initial recipient in his or her official capacity.  
Each month, the City Manager will utilize this log to prepare a report, which as required 
by the Ordinance, which will be available to the public. 
 
 
Cc: Attorneys, City Attorneys Office 
 Leila Melendez, City Manager’s Office  

Suzanne Tomlinson, City Manager’s Office  
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ATTACHMENT 

SELECTED PROVISIONS REGARDING GIFTS 
ORDINANCE NO. 17112, ETHICS ORDINANCE 

 

2.92.020 Definitions. 

“Gift” means any gift, benefit or other economic gain or economic advantage to an 
officer or employee or to a relative of an officer or employee.  
 

2.92.040 Gifts. 

A. General Rule.  An officer or employee shall not solicit, accept, or agree to accept for 
themselves or a relative, the following: 

1. any gift, of which the known or readily apparent value for each separate gift, 
exceeds seventy-five ($75) dollars in value; 

2. any gift that might reasonably tend to influence them to act improperly in the 
discharge of official duties, or reasonably tend to improperly reward official 
conduct; or  

3. any gift from any lobbyist registered under chapter 2.94 of this code, of which the 
known or readily apparent value for each separate gift exceeds ten ($10) dollars in 
value. 

B. Special Applications.  Subsection A above does not include: 
1. Political contributions made or received and reported in accordance with law; 
2. Awards, such as plaques, certificates, trophies or personalized mementos, which are 

reasonable in light of the occasion and publicly presented in recognition of public 
service; 

3. A gift conferred on account of kinship or a personal, professional, or business 
relationship independent of the official status of the recipient; 

4. Gifts or other tokens of recognition presented by representatives of governmental 
bodies or political subdivisions who are acting in their official capacities which are 
accepted for the city or in conjunction with the officeholder duties of an elected 
official; 

5. Commercially reasonable loans made to an officer or employee in the ordinary 
course of the lender’s business; 

6. Complimentary copies of trade publications; 
7. Reasonable hosting, including travel and expenses, entertainment, meals or 

refreshments furnished in connection with public events, appearances or ceremonies 
related to official city business, if furnished by the sponsor of such public event; or 
in connection with attending seminars or workshops, speaking engagements, 
teaching, or rendering other public assistance to an organization or another 
governmental entity; 
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8. An honorarium, transportation or lodging, the acceptance of which is not prohibited 
under Sections 36.07 and 36.08, Texas Penal Code;  

9. A ticket or admission pass, regardless of the actual or fact value of the ticket or 
admission pass, to an event that is sponsored or conducted by the City; 

10. A ticket or admission pass, regardless of the actual or face value of the ticket or 
admission pass, to an event in which the officer or employee is participating in 
connection with official duties or in which the officer or employee is participating in 
connection with his spouse’s or child’s position or duties, provided that the receipt 
of such ticket is reported as a reportable gift if such reporting is required under 
section 2.92.070 B 2 of this code; and 

11. Any solicitation for civic or charitable causes, or admission to a charity event 
provided by the sponsor of the event, where the offer is unsolicited by the officer or 
employee. 

 
 

2.92.070 Reporting requirements. 

A.  Financial Disclosure   
2. “Designated employee” for purposes under this section, means the city manager, 
deputy city managers, all city department heads or directors, and the executive 
assistants to the mayor. 

 
B.  Reporting of Gifts. 

1. Each officer and designated employee shall keep a written record of all reportable 
gifts received during his or her term of office or employment. 
2. Such record shall be made for each calendar month. The record shall include a 
description of the reportable gift received; the name of the person and organization 
giving the reportable gift; the relationship of the donor to the reporter; the value or 
estimated value of the reportable gift; and the immediate or intended disposition of 
the reportable gift.  A reportable gift consisting of a certificate or admission ticket or 
pass to a future event or activity shall be deemed to have been received on the date on 
which the certificate or admission ticket or pass was received, and if such certificate 
or admission ticket or pass must be reported under subsection B 4 d, a statement as to 
the duties performed. 
3. Such monthly record shall be submitted to the city clerk on the form she provides 
no later than the tenth day of the following month for each month during which a 
reportable gift is received. 
4. “Reportable gifts” for purposes under this section shall mean the following: 

a.  Any gift that is not covered by the special applications under section 2.92.040 
B of this code, has a value of more than ten ($10) dollars, and was conferred on 
account of the official status of the recipient or in connection with official city 
business, except as provided below in subsections b, c and d; 
b. Any hosting, such as travel and expenses, entertainment, meals or refreshments, 
that has a value of more than fifty ($50) dollars, other than hosting provided on 
account of kinship or a personal, professional, or business relationship 
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independent of the official status of the recipient; 
c. Any award presented in recognition of public service, or an honorarium, with a 
value of more than fifty ($50) dollars; and 
d. Any tickets or other admission passes to an event with an actual or face value 
of more than ten ($10) dollars for all tickets or admission passes to the same event 
received at the same time, except for tickets or admission passes provided by the 
City for an event that is sponsored or conducted by the City.   

5. Any gift, benefit, hosting, honorarium or other economic gain or economic 
advantage that is refused and returned to the sender within seventy-two hours of 
receipt shall not constitute a reportable gift under this section. 
6. Any gift which exceeds seventy-five ($75) dollars in value, which is not covered 
by the special applications under Section 2.92.040 B of this code and which is turned 
over to the city manager within seventy-two hours of receipt for acceptance as a gift 
to the city, shall not constitute the acceptance of a gift in violation of section 2.92.050 
A of this code, provided that the disposition of such gift is reported on a timely filed 
reportable gift form. 
7. The city manager, on a monthly basis, shall prepare a report which shall be made 
available to the public of all gifts that have been turned over to his office for 
acceptance as a gift to the City. 
8. For purposes of this section, “honorarium” shall mean a payment, other than 
reimbursement for meals, travel or lodging expenses, for services provided in 
connection with addressing an audience or engaging in a seminar.  
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